Üniversitenize hoşgeldiniz...

Zorlu bir maratonun ardından yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı üniversitelerinden olan Anadolu Üniversitesi’ne kayıt yaptırabilme fırsatını yakalayabilmiş şanslı öğrencilerimize öncelikle “hoş geldiniz” demek istiyorum.
İlerleyen günlerde Anadolu Üniversitesini ve öğrencilerine sunduğu geniş imkanları daha yakından tanıyarak, buradaki öğrenim hayatınız boyunca Anadolu Üniversiteli olmanın farkını ve ayrıcalığını yaşayacaksınız.
Öncelikle, ülkemizin en güzel üniversite kampuslarından birinde eğitim almanın keyfine varacaksınız. Kampusün güzelliklerini keşfettikçe bu keyfiniz daha da artacak. Daha sonra her biri birbirinden değerli, alanının en iyileri arasında gösterilen hocalarımızla tanışacak ve onlardan dersler alacaksınız. Her konuda sizlere yardımcı olmaya istekli idari personelimizin yakın ilgisi ile karşılaşacaksınız.  Fakülte ve yüksekokullarımızda öğrencilerimizin hizmetine sunulan, çağın gerektirdiği en ileri teknolojik altyapıyı kullanmaya başlayacaksınız. Önceleri izlemeye başladığınız birbirinden güzel kültürel ya da sosyal etkinliklerin zamanla bir parçası haline geleceksiniz. Her geçen gün sizin için ayrı bir deneyim olacak ve bu deneyimler yaşamınızın bundan sonrasına yön verecek.
Anadolu Üniversitesi’nden yalnızca birtakım dersler görüp, yüksek notlar alıp, mezuniyet diploması ile ayrılmayacaksınız. Bu üniversiteden Anadolu Üniversiteli kişiliği ve kimliğiyle mezun olacak ve bu mezuniyet sonrasında da üniversitenizle iletişiminizi sürdüreceksiniz.
Bu arada, birkaç noktanın altını çizmek istiyorum.


Üniversite Kütüphaneye Benzer
Üniversitede öğrenim görmeye başlamak demek, bir anlamda, büyük bir kütüphaneden içeriye adım atmak demektir. Hangi bölüme gideceğiniz ve hangi kitapları ne kadar okuyup, neler öğreneceğiniz önemli ölçüde size ve okuma isteğinize bağlıdır.
İsterseniz bu kütüphanenin “giriş” kapısından girer ve yalnızca zorunlu kitapları okuyarak, “çıkış” kapısından elinizde diplomanızla güle oynaya çıkabilirsiniz ve eğer isterseniz, bu büyük kütüphanenin zengin koleksiyonunun eşsiz eserlerinden daha fazla yararlanabilir ve daha yüksek bilgi ve beceri donanımı ile de mezun olabilirsiniz.

Hedefinizi Belirleyin
Pascal’ın da söylediği gibi “Hayatta her seçiş, aslında bir vazgeçiştir”. Bu kütüphanenin koridorlarının sonunda nereye ulaşmak istediğiniz önemlidir. Yolun sonunda İstanbul’a gitmek istiyorsanız, Ankara trenine binmemelisiniz. Hayatın size sunduğu çeldiricilerin etkisiyle İzmir’e ya da Bursa’ya gitmemeli, hedefinize doğru emin adımlarla ilerlemelisiniz.
Mezuniyet sonrasında hangi niteliklerle bu üniversiteden mezun olmak istiyorsanız, o hedefe yönelik dersleri tercih etmeli ve daha başından, kendinize “doğru” bir rota belirlemelisiniz.
Ne yapmak istediğinize ve ne olmak istediğinize karar vermeli, önünüze hedefler koymalı ve o yolda emin adımlarla, sabır ve kararlılıkla yol almalısınız.

Kendinizi Geliştirin
Er ya da geç, bir gün mezun olacaksınız. Ancak bir üniversiteden mezun olmak demek, bir kapıdan girmek ve diğer kapıdan elinde diploma ile çıkmak demek değildir. Mezun olduğunuzda olguları, olayları ve kişileri mezun olmadan önceki gibi değerlendiriyorsanız, üniversiteden aldığınız diplomanın önemli bir kıymeti yoktur.
Gazetecilik eğitimi alan öğrencilerime söylediğim gibi mezun olduktan sonra sizin çektiğiniz herhangi bir haber fotoğrafı ile bu eğitimi almamış birinin çektiği fotoğraf arasında bir fark yoksa aldığınız eğitim “eksik” kalmış demektir.
Üniversiteden mezun olmak demek, aynı zamanda algı, bilgi ve görgümüzün artması demektir. Bunun için dünyaya açılan pencerelerimizi olabildiğince genişletebilmeli, okuyabildiğimizce okumalı, öğrenebildiğimizce öğrenmeli, soru sormalı ve sorgulayabilmeli, sosyal ve kültürel etkinliklere katılmalı, bilgi ve görgü dağarcığımızı her geçen gün zenginleştirmeliyiz. 21. yüzyılın aydın gençleri olarak, çağdaş ve uygar bir birey olarak yetişmenin gereklerini yerine getirmeliyiz.

Fırsatları Değerlendirin
Eminim ki, Türkiye’nin beşinci büyük kütüphanesine sahip olan Anadolu Üniversitesi, hayatınızın bundan sonrası için koyacağınız hedeflere ulaşmada size eşsiz fırsatlar sunacaktır. Üniversitede düzenlenen sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere belki de mezuniyetiniz sonrasında bu kadar yakın olamayacaksınız. Her biri farklı alanlarda faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri ve öğrenci toplulukları sizlerin katılımınızı beklemektedir. Bunları sonuna kadar değerlendiriniz.
İnanıyorum ki, bir aile sıcaklığı ile karşılandığınız bu üniversiteden mezun olduğunuzda, yalnızca mezuniyet diploması ile ayrılmayacaksınız. Bu ailenin bir ferdi olarak, Anadolu Üniversitesi mezunu olmanın haklı gururu ile üniversitenizle bağınız hayat boyu devam edecek.
Anadolu Üniversitesinin geleceğin ışık saçan çiçeklerine başarılar diliyorum.

-Bu yazı Anadolu Haber'de 2008 yılında yayımlanmıştır.