En önemli sorun / Akademik Akıl

Şöyle sorayım: Bugün ülkemizin ya da dünyamızın karşı karşıya bulunduğu en önemli sorun sizce nedir?


-Eğitim

-Sağlık
-Ekonomi

-Adalet

-Koronavirüs…

Yok, bunların hiçbiri değil aradığım yanıt… O halde soruyu şöyle sorayım: Bu sorunların her birinin çözümü için ihtiyaç duyduğumuz en temel şey nedir?

Ben “iletişim” diyorum. Çünkü hangi sorunu ele alırsanız alın, içinde insan ya da canlı unsuru bulunan bütün sorunların çözümünde mutlaka iletişim becerilerinin kullanılması gerekir. Öğretmenle öğrenci iletişim kuramıyorsa, hekimle hasta birbirini anlamıyorsa, işverenle iş gören anlaşamıyorsa, davalıyla davacı iletişim becerilerinden yoksunsa hangi sorunu ne kadar çözebilirsiniz?

İletişim Becerileri

Peki iletişim becerileri nelerdir?

En azından önce kendini tanımak; duygu, düşünce, ihtiyaç, istek, hayal ve beklentilerinin neler olduğunun farkına varmak, kendini anlamlı bir şekilde ifade edebilmek, özgüven sahibi olmak, güvengen bir biçimde anlaşılabilmek. Karşıdakini dinleyebilmek, başkalarını tanıyabilmek, onların duygu, düşünce, ihtiyaç, istek ve beklentilerini anlayabilmek, empati kurabilmek, saygı, sevgi ve merhamet gösterebilmek. İletişim engellerini, iletişim çatışmalarını, insan ilişkilerini, insanlarla anlaşabilmenin koşullarını bilmek ve bunların gereğini yerine getirmek. Sınırlar ve sorumluluk bilincine sahip olmak. Olgun bir insan olmanın gereklerinin farkında olmak, kendi değerlerine sahip çıkmak, biz bilinciyle hareket edebilmek… Ve sizin de bildiğiniz ve ekleyebileceğiniz daha pek çok şey…

Çözüm

Peki, iletişim becerilerinde ustalaşmak bizi tüm sorunlarımızdan korur mu ya da en azından diğer sorunlarımızın çözümüne bir katkı sağlar mı?

Şöyle düşünün: Trafikteki kazaların en önemli nedeni sizce hangisidir? Aracın ya da yolun sorunlu olması mı? Karşıdan gelen şoförün hata yapması mı? Trafik kurallarını bilmeyen, araç kullanmaktan anlamayan, ehliyeti olmayan birinin direksiyon başına geçerek yollara düşmesi mi?

İletişim becerileri en yüksek seviyede olan canlı, dünyada, insanoğludur. Bugün dünyada var ettiğimiz her şeyi ve kendi varlığımızı bile aslında iletişim becerilerimize borçluyuz. Belki de tarihte ilk mamutun avlanmasından başlayarak bugün gökdelenler inşa edebilen ve Mars’a araç gönderebilen insanoğlunun birlikte gerçekleştirdiği tüm eylemler iletişim becerilerinin bir sonucudur. Eğer birbirimizle etkin bir şekilde iletişim kuramasaydık belki de bunların hiçbirini bugün hayal bile edemezdik.

Bugün koronavirüs ile mücadele ediyorsak, bu virüsün varlığından haberdarsak, ne yapmamız gerektiğini biliyorsak, almamız gereken önlemlerin farkındaysak ve bunları uyguluyorsak, bu virüse karşı aşı geliştirebilmişsek ve aşılanmaya başlamışsak… Bunların hepsi iletişim sayesindedir. Daha fazlası da yine daha fazla iletişimle mümkün olacaktır.

İletişim iyidir, iletişimsizlik kötü…

Ne dersiniz?


---

Prof. Dr. Erkan Yüksel

9 Mart 2021

https://www.akademikakil.com/en-onemli-sorun/erkanyuksel/

Mart 9, 2021

Mart 9, 2021