Hastanelerdeki yön tabelaları hangi yönü gösteriyor?





Her hastanede vardır. Siz de defalarca uzun uzun bakmışsınızdır. Girişte sağda ya da solda olurlar. Her merdiven başında da mutlaka bir yerlerdedirler. İlla vardırlar. Ancak sizin sorduğunuz soruya yanıt vermekte biraz “geri zekâlı”dırlar. Nelerden mi söz ediyorum: Yön tabelalarından…
 

Bir yön tabelası ne için konur? Hastalar geldiklerinde yönlerini kolayca bulsunlar diye…

Hasta bir yön tabelasında hangi sorunun yanıtını arar? Örneğin “KBB polikliniği ne tarafta?”, “Röntgen için hangi tarafa gideceğim?”, “Kan alma için hangi yöne gitmem gerekir?”

Peki tabelalar bize ne söyler? Bu soruların yanıtlarını vermez mi?

Elbette verir. Ancak önce daha başka bir soruya yanıt verir: “Birinci katta hangi odalar/birimler var?”, “Sol taraftaki birimler hangileridir?”, “Sağ tarafa giderseniz hangi birimleri bulursunuz?”

Tabelalar ayrıca binanın krokisini bize sunar. Yan yana kutucuklar halinde renkli odalarla hangi odanın yanında hangisinin olduğunu ve büyüklüğünü, kuş bakışı olarak bize sunar. Adeta belki de “inşaat yapılış planı” gibidir bu krokiler. Ancak bizim sorumuza yanıt vermez: “KBB polikliniği ne tarafta?”

“Empatik yön tabelası” diye bir kavramla tanıştırayım sizi… Kendinizi zihinsel engelli bir birey yerine koyun. Hayatınızda ilk kez bu hastaneye geliyorsunuz. KBB polikliniğini bulmak istiyorsunuz. Hiç kimseye sormadan, yalnızca tabelaları izleyerek ne kadar sürede bulabiliyorsunuz? Bu arada sinir katsayısınız ne kadar artıyor?

İsmi lazım değil bir hastane var. Merdiven binanın ortasına çıkıyor. Sağda, solda, arkada ve önde gidilebilecek yerler var. Merdiveni çıkınca yön tabelası arıyorsunuz. Göremiyorsunuz. Çünkü onu merdivenden çıkınca sağ tarafta iki polikliniğin arasına “uygun” bir yere koymuşlar, göremiyorsunuz. Aceleniz var, ilerliyorsunuz. Her polikliniğin önünde oranın neresi olduğu yazıyor. Diğer merdivenin başına geliyorsunuz. Hala KBB yok. Polikliniklerden birine girip sekretere soruyorsunuz. O da size tarif ediyor.

Sekreterlerin önemli görevlerinden biri de yönünü kaybetmiş ya da aradığı yeri bulamamış ya da ulaşamamış kişilere yardımcı olmak.

Oysa “empatik yön tabelaları” en başta şu soruya yanıt verir: “Tabelalar hastalar için görünür, bulunur, fark edilir yerlerde mi?”

Ardından şu soruya yanıt verir: “Hastanın/hasta yakınının yanıtını aradığı ilk soruya yanıt verebilecek durumda mıdır?” Yani KBB’nin yerini ilk bakışta bize gösterebilir mi?

Bunu nasıl yapabilir? Belki kat ve yerleşim planlarını bize sunmak yerine, alfabetik olarak hangi bölümün nerede olduğunu açıklayarak. Daha farklı düzenlemelerle…

Hastalara ve yakınlarına sorun…

Onlar çok daha iyi söyler nasıl olacağını…

Ne dersiniz? Bu konuda bir fark yaratabilir miyiz?

Bu konuda iyi olduğunu düşündüğünüz, örnek gösterebileceğimiz bir hastanemiz var mı?

...

Prof. Dr. Erkan Yüksel

https://www.akademikakil.com/hastanelerdeki-yon-tabelalari-hangi-yonu-gosteriyor/erkanyuksel/

Ekim 18, 2021ma